ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΠΕΤΑΛΙ!

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 το Γυμνάσιο Σκουτάρεως, μαζί με άλλα σχολεία του νομού Σερρών, συμμετείχε στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη χρήση του ποδηλάτου με θέμα «Θα γυρίσω πετάλι», η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΔΙΠΑΕ, Κεντρικό Αμφιθέατρο Σερρών, υπό την αιγίδα της ΔΔΕ Σερρών και άλλων φορέων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές μας συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τη χρήση του ποδηλάτου στη ζωή μας και συνέταξαν επιστολή με παραλήπτη το Δήμαρχο Σερρών, στην οποία κατέθεσαν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους για τη χρήση του ποδηλάτου στο δήμο μας.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη χρήση του ποδηλάτου με θέμα «Θα γυρίσω πετάλι», σας αποστέλλουμε επιστολή, στην οποία καταθέτουμε τις σκέψεις μας, τους προβληματισμούς μας αλλά και τις προτάσεις μας για τη χρήση του ποδηλάτου στο δήμο μας.
Αναμφίβολα, τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου είναι πολλά. Το ποδήλατο είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικό, εύχρηστο και ασφαλές μεταφορικό μέσο για όλες τις ηλικίες. Με τη χρήση του ποδηλάτου εξοικονομείς χρόνο, αφού μπορείς να πας κάπου γρηγορότερα σε σχέση με τα πόδια, γυμνάζεις το σώμα σου, θεραπεύεις την ψυχή σου, καθώς κάνοντας μια βόλτα μ’ αυτό ξεφεύγεις από τη καθημερινότητα, ηρεμείς, εισπνέεις καθαρό αέρα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το ποδήλατο με έναν τρόπο οικολογικό μας φέρνει πιο κοντά! Πόση ομορφιά εκπέμπει η εικόνα μιας οικογένειας ή φίλων που απολαμβάνουν μια βόλτα με το ποδήλατό τους, ενώ ταυτόχρονα μιλούν, γελούν, χαίρονται τη ζωή!
Ωστόσο, ζώντας στα χωριά του δήμου μας διαπιστώνουμε με θλίψη ότι το ποδήλατο δεν χρησιμοποιείται ευρέως είτε λόγω άγνοιας των πλεονεκτημάτων του είτε λόγω ανασφάλειας είτε λόγω απαξίωσης του συγκεκριμένου μέσου. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα, μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού, ακόμη και για πολύ μικρές αποστάσεις στα όρια των χωριών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον από τα καυσαέρια, να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο κάποιες ώρες της ημέρας στους κεντρικούς δρόμους των χωριών και κυρίως του Σκουτάρεως, να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων, να συνηθίζουν οι κάτοικοι στην καθιστική ζωή και να στερούνται τη δυνατότητα εκγύμνασης σώματος και ψυχής με έναν τρόπο ευχάριστο και ανέξοδο, όπως είναι το ποδήλατο.
Πιστεύουμε λοιπόν πως πρέπει να αλλάξει αυτή η στάση απέναντι στο ποδήλατο και όλοι οι δημότες, μικροί και μεγάλοι, να ενθαρρυνθούν στη χρήση του. Φυσικά, η αγάπη για το ποδήλατο θα πρέπει να καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία και σ’ αυτό μπορούν να συμβάλουν με τρόπο αποτελεσματικό η οικογένεια και το σχολείο. Οι γονείς χρησιμοποιώντας οι ίδιοι ποδήλατο στην καθημερινότητά τους αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους. Το σχολείο επίσης μέσω της κυκλοφοριακής αγωγής μπορεί να γνωρίσει στους μαθητές το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο και τους κανόνες ασφαλούς οδήγησής του, να τους ευαισθητοποιήσει και να τους ενθαρρύνει στη χρήση του.
Όμως και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεισφέρει στην απόκτηση ποδηλατικής συνείδησης. Αρχικά, πρωταρχικός στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η συνεχής ενημέρωση των δημοτών για τα οφέλη του ποδηλάτου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η υλοποίηση σχετικών project και δράσεων. Ποδηλατικοί αγώνες, μαραθώνιοι ποδηλάτου με έπαθλο ποδήλατο θα κινητοποιούσαν τους δημότες. Ακόμη, η δημιουργία περισσότερων ποδηλατόδρoμων στο κέντρο της πόλης αλλά και στους κεντρικούς δρόμους των χωριών θα δημιουργούσε τις συνθήκες για ευρεία και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Η σύνδεση Σκουτάρεως – Σερρών αλλά και των κοντινών χωριών του δήμου μας με ποδηλατόδρομους θα ενθάρρυνε κάποιους να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Η δημιουργία θέσεων για στάθμευση των ποδηλάτων έξω από τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες θα παρακινούσε κάποιους διστακτικούς να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο. Επίσης, αν η τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίξει με πρόγραμμα τη δωρεάν χρήση ποδηλάτου από τους δημότες ή χρηματοδοτήσει μερικώς την απόκτηση ποδηλάτου, θα διευκολύνει αυτούς που για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ποδήλατο. Επιπλέον, η δημιουργία κάποιας πίστας προπόνησης (ποδηλατοδρόμιο) για τους ποδηλάτες, θα ωθούσε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το ποδήλατο ως άθλημα. Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Ομόνοια Σερρών θα μπορούσε κάποιος να εκπαιδεύεται στη χρήση του ποδηλάτου και να αποκτά δίπλωμα, γιατί κι αυτό το μεταφορικό μέσο έχει το δικό του κώδικα κυκλοφορίας, τον οποίο κάποιος πρέπει να γνωρίζει καλά, για να κάνει ποδηλασία με ασφάλεια. Τέλος, η χρήση του ποδηλάτου από τους τοπικούς άρχοντες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα για τους δημότες!
Κλείνοντας, ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις μας και να εργαστείτε για την υλοποίησή τους, προκειμένου γυρίζοντας πετάλι να αλλάξουμε ζωή!
Με εκτίμηση
τα τμήματα Β1, Γ1, Γ2
του Γυμνασίου Σκουτάρεως
DSCN2148

DSCN2149

DSCN2150

DSCN2151

DSCN2152

DSCN2153

DSCN2154

DSCN2155

DSCN2156

DSCN2159

DSCN2164

DSCN2165

DSCN2166

DSCN2167

DSCN2168

DSCN2170

DSCN2171

DSCN2173

DSCN2174
σισυ1

φαν

DSCN2175

DSCN2176
Σκούταρι, 10 – 1 – 2020