Δημιουργικές εργασίες
ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ
Μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών (ΔΚΒΣ) με τίτλο “Η Βιβλιοθήκη μέσα από τα μάτια των παιδιών” κατά το σχ. έτος 2023-2024, με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Κατερίνας Σαββίδου. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα βραβεία για τα έργα των μαθητών/τριών που συμμετείχαν. Το σχολείο μας απέσπασε δύο βραβεία στην κατηγορία Γυμνάσιο! 1ο Βραβείο για τη Δημιουργία Αφίσας που σχετίζεται με τη ΔΚΒΣ και 1ο Βραβείο για τη Δημιουργία Μασκότ που σχετίζεται με τη ΔΚΒΣ.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές/τριες και στην κ. Σαββίδου που οργάνωσε τη δράση!
ΜIA ΟΜΟΡΦΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια ιδιαίτερη και ζωντανή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 16-5-2025 στη σχολική-δανειστική βιβλιοθήκη «Βασίλειος Μαντζαρούδης» του σχολείου μας μεταξύ μαθητών και μαθητριών της Γ τάξης και εκείνων 2ου Γυμνασίου Σερρών, με το οποίο συνεργαστήκαμε και υλοποιήσαμε φέτος πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Αλληλεπίδραση της τέχνης με το φυσικό περιβάλλον: το παράδειγμα του Γεωπάρκου της Μυτιλήνης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να μιλήσουν και να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους: παρουσιάσεις PowerPoint, ένα ψηφιακό βιβλίο και έναν διαδραστικό χάρτη με “πινέζες” που, πατώντας τες, αποκαλύπτονταν στοιχεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.
Μετά την παρουσίαση, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη σχολική-δανειστική βιβλιοθήκη «Βασίλειος Μαντζαρούδης» από την υπεύθυνη κ. Αντωνογλούδη Μαρία, καθώς και στους χώρους του σχολείου.
Η συνάντηση έκλεισε με τοπικά κεράσματα, ενώ δεν έλειψαν και οι όμορφες ανταλλαγές δώρων: το 2ο Γυμνάσιο προσέφερε βιβλία για τη βιβλιοθήκη μας, συνοδευόμενα από ευχετήριες κάρτες και σελιδοδείκτες, ενώ το σχολείο μας προσέφερε δύο πρωτότυπες ζωγραφιές με θέματα εμπνευσμένα από το νησί, δημιουργίες της μαθήτριάς μας Ιωάννας Μαμούδη που πήρε μέρος στο πρόγραμμα.
Ιδιαίτερη ήταν και η διαδικτυακή παρουσία της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου, κ. Ζέττα Βασιλικής, η οποία συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα, αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη δια ζώσης συνάντηση για λόγους υγείας. Ωστόσο, απηύθυνε διαδικτυακά θερμούς χαιρετισμούς και συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για την εξαιρετική συνεργασία και παρακολούθησε τις παρουσιάσεις.
Τέτοιες δράσεις αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας, μάθησης και δημιουργίας και μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον!
Υπεύθυνοι καθηγητές, Καρακώτσου Χριστίνα Δ/ντρια, Φωτιάδου Κατερίνα από το Γυμνάσιο Σκουτάρεως και Ζέττα Βασιλική Δ/ντρια, Καραμπελιά Τάνια και Κασάπη Χρυσούλα από το 2ο Γυμνάσιο.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (συνέχεια)















Project της Τοπικής Επιτροπής Σερρών της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) έγινε η έμπνευση για μια συλλογική δράση με επίκεντρο τη λογοτεχνία και τη δημιουργική έκφραση. Μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Σερρών συμμετείχαν σε ένα πολυτροπικό project που συνδύασε τη γερμανική γλώσσα με την ποίηση, την αισθητική και την τεχνολογία.
Τα παιδιά μελέτησαν και απήγγειλαν ποιήματα Γερμανών ποιητών στα γερμανικά και στα ελληνικά, μέσα από τις μεταφράσεις του κ. Αντώνη Κερασνούδη από το βιβλίο του «Μικρό Ανθολόγιο Γερμανικής Ποίησης». Με υλικό τις ηχογραφήσεις τους δημιουργήθηκε ένα vodcast, ένα ηχητικό και οπτικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης, που ενώνει τις φωνές των μαθητών με τη δύναμη των λέξεων. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αντώνη Κερασνούδη για τον πρόλογο στο vodcast και για την ευγενική παραχώρηση των μεταφράσεων από το έργο του.
Οι μαθητές προσέγγισαν τα ποιήματα ως ζωντανό λόγο προς ερμηνεία και έκφραση. Μέσα από δραστηριότητες φωνητικής προετοιμασίας, ανάλυσης νοήματος και συνεργατικής επεξεργασίας, ανέπτυξαν δεξιότητες γλωσσικές, εκφραστικές και διαπολιτισμικές. Η διαδικασία της ηχογράφησης λειτούργησε ως γέφυρα ανάμεσα στη γνώση και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των καθηγητών/τριων των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Σερρών που διδάσκουν Γερμανικά ως ξένη γλώσσα, υπό τον συντονισμό της Τοπικής Επιτροπής Σερρών της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας.
Το σχολείο μας συμμετείχε στο project αυτό με την απαγγελία του ποιήματος του Friedrich Schiller “An den Frühling”, «Στην Άνοιξη» στα γερμανικά και στα ελληνικά, από τις μαθήτριες της Τρίτης Γυμνασίου, Μαμούδη Ιωάννα και Αναστασία και Ζωή Τσακιρίδη.
Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά τις μαθήτριές μας για τη συμμετοχή τους.
Δείτε το vodcast εδώ.
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο φιλόξενο χώρο της
βιβλιοθήκης του σχολείου μας «Βασίλειος Μαντζαρούδης», την κ. Θεοχαρίδου Αντωνία
συνταξιούχο εκπαιδευτικό, συγγραφέα και εμψυχώτρια εργαστηρίων δημιουργικής
γραφής. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του Σχεδίου Δράσης του σχολείου μας με τίτλο
«Προώθηση της αναγνωστικής κουλτούρας και της δημιουργικότητας μέσω δράσεων και
εκδηλώσεων της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου» και του πολιτιστικού
προγράμματος «Παραμυθοαναγνώστες και παραμυθοποιοί εν δράσει» με υπεύθυνες τις
φιλολόγους κ. Ματσιανούδη Αναστασία και κ.Τσιαούση Δήμητρα, η κ. Θεοχαρίδου
Αντωνία συνομίλησε με ομάδα μαθητών και με τρόπο ελκυστικό, απλό και κατανοητό
τους υπέδειξε τον τρόπο και τα βήματα ώστε να «χτίσουν» ένα παραμύθι με αρχή, μέση
και τέλος. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό σε αυτό το
πρωτότυπο μάθημα δημιουργικής γραφής. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Θεοχαρίδου
Αντωνία για την αμεσότητα, την αλληλεπίδραση με τα παιδιά και τις πολύτιμες
συμβουλές της.
ΜIA ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ WEIHNACHTSMARKT
Μια γλυκιά πράξη αγάπης από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας της Γ Γυμνασίου του σχολείου μας. Με πολλή χαρά και δημιουργικότητα, ετοίμασαν για ακόμη μια χρονιά παραδοσιακά, γερμανικά, χριστουγεννιάτικα κουλουράκια Weihnachtsplätzchen για τη φιλανθρωπική χριστουγεννιάτικη γιορτή, Weihnachtsmarkt της Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Σερρών, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2024.
Και φέτος δεν ήταν μόνο τα κουλουράκια! Οι μαθήτριες του Γ2 Τσακιρίδου Αναστασία και Τσακιρίδου Ζωή, με την παρότρυνση της μητέρας τους, έφτιαξαν πανέμορφα βραχιολάκια, τα οποία ενθουσίασαν το αγοραστικό κοινό μας!
Η συμμετοχή όλων των παιδιών αποδεικνύει έμπρακτα την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς, καθώς όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε ιδρύματα της πόλης μας που το έχουν ανάγκη.
Μέσα από αυτήν τη δράση, τα παιδιά μας διδάσκουν τη δύναμη της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της διάθεσης να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους και όλες για τη ζεστασιά που πρόσφεραν σε αυτή την ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία!
ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΜΙΑ ΕΥΧΗ-CHRISTMAS IS NEAR…..
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Astro-Pi Mission Zero
Το πρόγραμμα Mission Zero της Astro–Pi προσέφερε μια ευκαιρία στους μαθητές του Γυμνασίου να εμπλακούν σε ένα διαστημικό πρόγραμμα πραγματικών διαστάσεων. Με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, αφού παρακολούθησαν κάποια σεμινάρια ανέλαβαν να αναπτύξουν και να προγραμματίσουν απλές εφαρμογές που εκτελούνται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι μαθητές εξοικειωθήκαν με βασικές αρχές προγραμματισμού και καλλιεργήσαν επίσης δεξιότητες συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Mission Zero ασχολήθηκαν με τη συγγραφή σε Python μικρών προγραμμάτων, που εμφανίζουν εικόνες σε κατάλληλα διαμορφωμένη οθόνη του μικρού υπολογιστή που χρησιμοποιείται στον διαστημικό σταθμό ISS. Το φετινό πρόγραμμα είχε θέμα «Χλωρίδα και Πανίδα». Ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν προγράμματα που εμφανίζουν την εικόνα ενός ζώου ή φυτού της γης. Ο σκοπός της αποστολής αυτών των εικόνων στο διαστημικό σταθμό είναι να υποστηριχθούν ψυχολογικά τους αστροναύτες οι οποίοι μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από τη γη και το γήινο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, οι μαθητές μας έστειλαν τα προγράμματά μας που δημιουργούν τέτοιες εικόνες στον διαστημικό σταθμό, όπου οι αστροναύτες είχαν την ευκαιρία να δουν τις δημιουργίες τους
Η συμμετοχή στο Mission Zero ήταν μια ευχάριστη εμπειρία και ένα παράδειγμα του πώς η εκπαίδευση μπορεί να γίνει συναρπαστική και ουσιαστική.
Μέντορες καθηγητές : Γλατσάκη Κρυσταλλένια ΠΕ03, Καρακώτσου Χριστίνα ΠE04.01, Σαββατιανού Μαρία ΠΕ86/ΠΕ03.
Συμμετείχαν οι μαθητές Γιαννάκη Βικτώρια, Κουντούδη Χρύσα, Αθανασούδη Ζωή, Καραστεργίου Παναγιώτα, Λίκα Άννα, Κοτζιά Μαρία και Ραντούδη Μαρία.
Bfskout-bf_skout_65001
Πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» -Δράση στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών την Τρίτη 19 Μαρτίου 2023
Ποιος πιστεύει ότι τα παραμύθια είναι μόνο για τα μικρά παιδιά;
Και τα μεγαλύτερα αλλά και τα… πολύ μεγάλα παιδιά παρασύρονται από τη μαγεία και τη γοητεία τους. Απόδειξη αυτού, η δράση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών, στο πλαίσιο του κοινού μας προγράμματος με θέμα τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Οι μαθήτριες του Γ’1 του Γυμνασίου Σκουτάρεως, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Καζινάρη Άννα, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ στη σημερινή εποχή – Οι μουσικοί της Βρέμης» στα παιδιά του 1ο Γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και μετά ακολούθησε ένα μουσικοπαιδαγωγικό βιωματικό σεμινάριο με εμψυχώτρια την κυρία Κάργιου Κατερίνα, καθηγήτρια μουσικής και μουσικοπαιδαγωγό. Η κ. Κάργιου μελοποίησε το «Τραγούδι των μουσικών της Βρέμης» τους στίχους του οποίου έγραψαν τα παιδιά του σχολείου μας και μετά σε ομάδες συνέγραψαν στίχους και έκαναν τις πρώτες τους προσπάθειες μελοποίησης των στίχων τους. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό και οι εντυπώσεις τους από αυτή τη συνεργασία ήταν πολύ θετικές και ενθουσιώδεις και επιθυμία όλων είναι να συνεχιστεί αυτή η όμορφη και δημιουργική συνύπαρξη. Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία, το διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Σερρών, κ. Κρουστάλη Χρίστο, τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος στο 1ο Γυμνάσιο, κ. Βαρναλίδου Μαρία, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, την κ. Γιαννακούδη Μαρία, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών και την κ. Φώτη Κατερίνα, Φιλόλογο για τη θερμή υποδοχή και τη συνεργασία και φυσικά την κ. Κάργιου Κατερίνα για την εμπνευσμένη δράση.